0
0,00 0 artikelen

Geen producten in de winkelwagen.

  • DIT ZIJN WIJ

    Prieto witgoed maakt deel uit van de EP inkoopgroep. Op deze wijze maken wij slim gebruik van grote internationale en nationale voordelige inkoopprijzen, met als gevolg uiterst concurrerende verkoopprijzen.
    Zo zijn we groot door slim te zijn.

De geschiedenis

Over het ontstaan van Prieto
Meer dan 100 jaar Priet(o) in Zuidhorn
In dit verhaal leest u een beschrijving van de verschillende bedrijvigheden en plekken.

1912: Hendrik Priet en zijn vrouw Klasina van Olm vestigden vanuit Bedum zich in Zuidhorn aan de Kerkstraat in een woning met werkplaats. Daar werd het ambacht van koperslager en rijwielhersteller uitgeoefend. Later kwam de verkoop van muziekinstrumenten erbij.

Op 14 februari 1912 werd Jacob Willem (Job) geboren en later nog 2 dochters. Na verloop van tijd werd een start gemaakt met de aanleg van waterleiding en elektrische installaties. In 1938 trouwde Job Priet met Maria (Marie) van der Kooi en zij kregen 1 zoon: Hendrik (Henk).
Job met knecht fietsend op De Gast
Waar komt de naam Prieto vandaan?
Na de oorlog werd op de koeien stallen 6 volts aansluiting gemaakt, gevoed door een accu. De stroom werd opgewekt door een dynamo aangedreven door de wind. Een zogenaamde windcharger (voorloper van de windmolen) werd op het dak geplaatst. De staart van een windmolen was een handige plaats om reclame te plaatsen. Job bedacht, in navolging van zijn oom (die v.d. Veen heette en in Bedum een rijwielfabriek had onder de naam VEENO), dat er achter de naam Priet best ook een O geplaatst kon worden. Dat was beter als reclame-uiting; zo is de naam PRIETO ontstaan.
Nieuwstraat
Ondertussen werd er in de Nieuwstraat 13 een huis aangekocht: het assortiment werd uitgebreid met aardewerk (zgn. galanterieën) en met de verkoop van haarden en kachels. Moeder Marie runde de winkel. Het huis stond op de plaats waar nu de Nieuwstraatpassage is. Intussen breidde het bedrijf uit en er kwam personeel in dienst. De huizen waarin een elektrische installatie gemaakt moest worden, werden ook voorzien van dakgoten. In eerste instantie van gegalvaniseerd ijzer en daarna ook van zink en koper. Het koperslagersvak werd door Hendrik sr. uitgevoerd. Eén van zijn creaties is nog te bewonderen in de Ned. Herv. Kerk in Zuidhorn: de doopvont werd door hem uit 1 plaat koper gedreven. Ook maakte hij voor zijn zwager grote tonnen voor het moffelen van de frames van de fietsen.

Voor autosloperij Knoop Aduard werden bij ons in de werkplaats de radiateurs van de auto’s op lekkage gecontroleerd. Dit gebeurde allemaal op de nieuwe locatie, Nieuwstraat 15, waar we een nieuwe werkplaats hadden gebouwd. Intussen werden in de nieuwe winkel de fietsen en de galanterieën van de hand gedaan en de radio’s, de snelwassers en centrifuges kwamen hiervoor in de plaats en later de eerste zwart-wit televisies. Antennes verrezen op de daken. Ik weet nog best dat ik een keer terugkwam en dat mijn vader me vertelde dat ze via Lopik een preek op de televisie hadden gezien en dat ze zelfs de tanden van de dominee konden zien.
De familie aan de Nieuwstraat 15
Henk tijdens zijn opleiding
De installaties werden groter en uitbreiding van werkzaamheden in andere plaatsen kwam op gang. Grote installaties werden in Leek gemaakt, zoals de katoenspinnerij van de Bamshoeve en meerdere bedrijfshallen volgden.

Weer stond er een verhuizing op het programma; deze keer naar Nieuwstraat 12, voorheen meubelmaker Bos. Een nieuwe tak van installatie werd toegevoegd nl. de aanleg van aardgasleiding en verkoop van gaskachels.

Ook de ruimte voor verkoop van elektrische en huishoudelijke apparaten, zoals koelkasten en diepvriezers, werd uitgebreid. Jaren later werd de aankoop van Nieuwstraat 10 gerealiseerd.
Schoolstraat
Schoolstraat 1 werd aangekocht en het pand werd afgebroken. Daar verrees een grote loods voor de auto’s en materialen t.b.v. het installatiewerk. In het jaar 1962 trouwde Henk met Rika Hoff en zij kregen 3 kinderen: 1 dochter (Marjan) en 2 zoons (Jaap en Gerd). In 1967 overleed mijn vader Job tijdens de EXZUNO (= Expositie Zuidhorn en Noordhorn), een tentoonstelling die regelmatig werd georganiseerd in de gemeente Zuidhorn.

De derde generatie was nu aan de beurt om het bedrijf over te nemen. Weer kwam er een nieuwe tak van installatie bij: centrale verwarming.
De winkel werd het domein van Rika en er veranderde veel: de opkomst van kleuren TV, wasautomaten en nog meer elektrische en huishoudelijke apparaten. We sloten ons aan bij een landelijke inkooporganisatie: Sprinters. Op installatiegebied gingen we landelijk opereren: van Purmerend tot Almelo en daarboven en in samenwerking met verschillende leveranciers.

Het terrein waar de loods stond was in de jaren ‘70 voor de gemeente interessant om een marktterrein te realiseren. Er werd een deal gemaakt. De leegstaande kleuterschool (Bijenkorfje) Schoolstraat 2a, was een onderhandelingsobject en voor ons een goed alternatief om alles onder een dak te hebben.

Intussen groeide Zuidhorn ook behoorlijk en dat was voor ons aanleiding om intern te gaan verbouwen en het totale winkeloppervlak uit te breiden tot 160 m2. Het assortiment werd vergroot om de klant een bredere keus te laten zien.

Zoon Jaap had te kennen gegeven dat hij, nadat hij enkele jaren bij een groot installatiebedrijf had gewerkt, graag in de zaak wilde werken. Zo gebeurde. In 1992 trouwde Jaap met Bineke van der Helm. Henk en Rika gingen verhuizen en Jaap en Bineke gingen bij de zaak wonen en kregen 2 kinderen (Henk-Jan en Hester).
De winkel Nieuwstraat 12
Holtweg
De jaren gingen zonder veel bijzonderheden voorbij. Het gebouw van het Waterbedrijf aan de Holtweg 1A werd in 2004 aangekocht voor het installatiebedrijf. In 2011 werd de woning en het winkelpand aan de Nieuwstraat verkocht. Jaap en Bineke, Henk-Jan en Hester én de winkel verhuisden naar de Holtweg.

Installatietechnisch veranderde er weer het een en ander: datanetten, zonneboilers, zonne-energie, draadloze verbindingen deden hun intrede.

De inkooporganisatie waaraan werd deelgenomen veranderde van Sprinter organisatie naar EP, een internationaal bedrijf. Een van de redenen om mee te doen was om tegen goed concurrerende prijzen de apparaten zo goed mogelijk ‘in de markt te zetten’.

Bovenstaande geschiedenis heeft alleen een kans van slagen, wanneer zowel de man als de vrouw er volledig achterstaat en dat is in ons geval voor 100% gelukt.
Nog enkele bestuurlijke en maatschappelijke dingen van de mannelijke tak van de familie:

Priet Sr. * 1886 – Ϯ 1963
Raadslid; dirigent muziekkorpsen; oprichter handelsvereniging; Schrijver van historische toneelstukken w.o. Mepsche van ‘t Faan en Jonkvrouwe Clant van Hanckema, cabaret voor Zuidhorns mannenkoor e.v.a.

J.W. Priet * 1912 – Ϯ 1967
Organisator van tentoonstellingen; bestuurslid paardensportver.; Bestuurslid Bond van Loodgieters; bestuur handelsvereniging

Priet * 1938 - Ϯ 2022
Bestuur en voorz. handelsvereniging D.E.S; gewestelijk, provinciaal en landelijk bestuur Ver. Ned. Installateurs; Voorzitter landelijk van de inkooporganisatie en meerdere bestuursfuncties

J.W.G Priet * 1964
Vrijwilliger bij de Brandweer Zuidhorn – Koninklijke onderscheiding in november 2019: Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Ik sluit dit verhaal af met de slogan van mijn vader Job:

HET IS PRIET DIE DE SERVICE BIEDT!

Henk Priet (1938)
Jaap ontvangt zijn koninklijke onderscheiding

Uitgelichte merken

Deze populaire merken gebruiken wij
Prieto © 2024 | Alle rechten voorbehouden
Foto’s gemaakt door Grietien van der Wal | Website ontwerp en realisatie door Wites
cartmagnifiercrosschevron-down